home
services
contact
menu

5 signalen dat je airco toe is aan een onderhoudsbeurt

Ook in ons Belgenland krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven en dan kan een airco in huis voor de nodige verfrissing zorgen. Wist je dat een airco ook voor verwarming kan zorgen in de winter? Maar wanneer en hoe vaak laat je je airco onderhouden? Enkele zaken waar je op kan letten!

april 6, 2021

5 signalen dat je airco toe is aan een onderhoudsbeurt
  1. Het type toestel bepaalt het onderhoud

Beschikt je airco over meer dan 3 kg koelmiddel? Dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Heb je een kleiner model met minder dan die 3 kg? Dan dien je wettelijk gezien geen jaarlijks onderhoud te laten doen, maar het is zeker verstandig je toestel af en toe te laten nakijken om grote problemen voor te zijn.

  1. Je toestel maakt meer lawaai dan gewoonlijk

Merk je dat je voorheen vrij stille airco meer lawaai produceert? Dan laat je het het best eens nakijken. Het lawaai kan te wijten zijn aan verstopte filters of er kan iets stuk zijn binnenin je toestel.

  1. Je toestel verspreidt een ongebruikelijk geurtje

Het is erg belangrijk om je airco regelmatig schoon te maken binnenin. Zo geef je schimmels, stof en bacteriën minder kans want die kunnen voor ongezonde, vies ruikende lucht zorgen. Neem zeker de filter grondig onder handen en reinig alle interne én externe onderdelen. Laat ze nadien goed drogen vooraleer je je airco terug inschakelt.

  1. Je energiefactuur bedraagt veel meer dan normaal

Gebruik je je airco regelmatig en merk je ineens ongewoon hogere energiefacturen? Laat dan zeker je toestel nakijken want dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een te laag niveau van de koelvloeistof.

  1. Je airco koelt minder goed en/of doet er langer over dan gewoonlijk

Werkt het apparaat plots minder efficiënt en verkrijg je niet de gewenste frisse temperatuur? Controleer dan zeker of alle ramen en deuren goed gesloten zijn om uit te sluiten dat er nog ergens warme lucht kan binnenglippen. Is het probleem nog niet verholpen? Dan kan er een probleem zijn met bijvoorbeeld de koelvloeistof, de filters of de waterafvoer.

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven