home
services
contact
menu

5 manieren waarop je ongemerkt energie verspilt in huis

Het is ondertussen jassen- en mutsenweer, binnen zetten we de verwarming aan om de koude buiten te houden. Maar wist je dat er heel wat warmte verloren gaat in de meeste huizen? Zelfs als die warmteverliezen niet meteen een impact hebben op je comfort, wegen ze wel op je energiefactuur. Hier zijn vijf manieren waarop je warmte verliest in huis, en wat je daaraan kan doen.

oktober 12, 2020

energieverspilling

Ventileren door ramen open te zetten

Regelmatig ventileren is belangrijk voor jouw gezondheid en die van je huis. Maar door even de ramen open te zetten in de winter koelt het binnen natuurlijk af en zal de verwarming harden moeten werken om de temperatuur terug op een aangenaam peil te krijgen. Door te ventileren met een modern ventilatiesysteem is het warmteverlies veel kleiner.

Verwarming op en af zetten

Als je de verwarming uitschakelt als je niet thuis bent, zal ze veel harder moeten werken om je woning terug op te warmen wanneer jij ’s avonds weer thuiskomt. Beter is het om de verwarming op een vaste minimumterperatuur van zo’n 16 graden te zetten, zo gaat er minder energie en dus minder geld verloren – en kom jij niet thuis in een ijskoud huis!

Rolluiken en gordijnen

Rolluiken en gordijnen zijn er niet alleen om je huiskamer te onttrekken aan het oog van de toevallige voorbijganger, maar hebben ook een isolerend effect. Dat zal nog versterkt worden als je een efficiënt en zuinig verwarmingssysteem hebt.

Je type verwarmingsketel

Niet alle types verwarmingsketels zijn even energiezuinig. Bij het verbranden van mazout ontstaat er bijvoorbeeld waterdamp, de warmte die dat met zich meebrengt gaat verloren via de schoorsteen. Wil je een energiezuinige oplossing, dan is een warmtepomp een goed idee. Afhankelijk van het type onttrekt deze energie uit de aardbodem, het grondwater of de omgevingslucht. Deze volledig gratis energie kan jij inzetten om je woning mee te verwarmen.

Isolatie

Een dooddoener, maar een woning die onvoldoende geïsoleerd is verliest langs alle kanten warmte. Sommige isolatie-ingrepen zijn vrij beperkt. Overweeg je een renovatie, dan is dat misschien ook een goed moment om een warmtepomp te laten installeren. Zo verzeker je jezelf de komende jaren van een energiezuinige totaaloplossing.

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven