Een warmtepomp onttrekt de bestaande warmte uit het grondwater, de grond of de buitenlucht. De pomp brengt deze warmte naar een hogere temperatuur, die gebruikt wordt voor de centrale verwarming en om warm water te generen in huis. Wil je meer weten over dit systeem? Je leest in dit eerdere blogbericht alles over de voordelen van een warmtepomp. Hier zullen we verder enkele vragen over de warmtepomp behandelen.
Is een warmtepomp luid?
Neen. Een warmtepomp werkt in stilte; het geluid is vergelijkbaar met dat van een diepvriezer. Wanneer een warmtepomp toch lawaai maakt, is ze waarschijnlijk niet correct geïnstalleerd.
Kan een warmtepomp in elk soort woning?
In principe kan een warmtepomp in elke woning geïnstalleerd worden. Het type warmtepomp dat in jouw woning past is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de de bestaande verwarmingsinstallatie en het warmteverlies van uw woning. Daar komt bij dat de installatie van bepaalde warmtepompen ingrijpender is dan die van andere. Zo zijn lucht/lucht- of lucht/water-warmtepompen bijvoorbeeld gemakkelijk aan te sluiten op je bestaande verwarmingssysteem, terwijl water/water-warmtepompen meer werk vergen. Een vakman zal de mogelijkheden voor jouw bouw- of renovatieproject in detail bekijken, aarzel niet om ons te contacteren.
Is een warmtepomp voldoende om de hele woning te verwarmen?
Het antwoord op deze vraag is ja, al hangt dat hier opnieuw af van de omstandigheden. Er zijn twee mogelijkheden: de stand-alone-oplossing en de hybride oplossing.
Een stand-alone-warmtepomp volstaat inderdaad om de woning te verwarmen. Je hebt dan geen ketel, rookafvoersysteem of gasaansluiting nodig. In dit geval moet je huis wel een lage warmtebehoefte hebben, wat vooral het geval is in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen of bij ingrijpende energetische renovaties. Zelfs wanneer het vriest, zal de warmtepomp alleen dan volstaan.
Bij de hybride oplossing wordt een warmtepomp gecombineerd met een ketel en wordt één of beide ingezet afhankelijk van de omstandigheden (buitentemperatuur, energiekost, …).
Wat is de levensduur van een warmtepomp?
De levensduur van een warmtepomp bedraagt gemiddeld zo’n vijftien à twintig jaar. Dat maakt dat je je investering zeker terugverdient.
Hoeveel plaats neemt een warmtepomp in?
De ruimte die een warmtepomp inneemt is afhankelijk van het type en het model. Onze Daikin-toestellen zijn over het algemeen erg compact. Om een voorbeeld te geven: de binnenunit van de Daikin Altherma 3 is 59,5 centimeter breed, 62,5 centimeter diep en 1,65 of 1,80 meter hoog. Het is belangrijk om al van in het begin rekening mee te houden met de afmetingen als je gaat bouwen of verbouwen.