home
services
contact
menu

5 praktische vragen over de warmtepomp

Wie gaat bouwen of verbouwen weet waarschijnlijk dat een warmtepomp een uitstekende en energiezuinige optie is voor het verwarmen van je woning. Maar hoe werkt het systeem precies en kan je een warmtepomp wel overal plaatsen? We geven je hier het antwoord op vijf veelvoorkomende vragen over de warmtepomp.

september 8, 2020

Alfa-Thermo-Daikin-Installeren

Een warmtepomp onttrekt de bestaande warmte uit het grondwater, de grond of de buitenlucht. De pomp brengt deze warmte naar een hogere temperatuur, die gebruikt wordt voor de centrale verwarming en om warm water te generen in huis. Wil je meer weten over dit systeem? Je leest in dit eerdere blogbericht alles over de voordelen van een warmtepomp. Hier zullen we verder enkele vragen over de warmtepomp behandelen.

Is een warmtepomp luid?

Neen. Een warmtepomp werkt in stilte; het geluid is vergelijkbaar met dat van een diepvriezer. Wanneer een warmtepomp toch lawaai maakt, is ze waarschijnlijk niet correct geïnstalleerd.

Kan een warmtepomp in elk soort woning?

In principe kan een warmtepomp in elke woning geïnstalleerd worden. Het type warmtepomp dat in jouw woning past is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de de bestaande verwarmingsinstallatie en het warmteverlies van uw woning. Daar komt bij dat de installatie van bepaalde warmtepompen ingrijpender is dan die van andere. Zo zijn lucht/lucht- of lucht/water-warmtepompen bijvoorbeeld gemakkelijk aan te sluiten op je bestaande verwarmingssysteem, terwijl water/water-warmtepompen meer werk vergen. Een vakman zal de mogelijkheden voor jouw bouw- of renovatieproject in detail bekijken, aarzel niet om ons te contacteren.

Is een warmtepomp voldoende om de hele woning te verwarmen?

Het antwoord op deze vraag is ja, al hangt dat hier opnieuw af van de omstandigheden. Er zijn twee mogelijkheden: de stand-alone-oplossing en de hybride oplossing.

Een stand-alone-warmtepomp volstaat inderdaad om de woning te verwarmen. Je hebt dan geen ketel, rookafvoersysteem of gasaansluiting nodig. In dit geval moet je huis wel een lage warmtebehoefte hebben, wat vooral het geval is in goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen of bij ingrijpende energetische renovaties. Zelfs wanneer het vriest, zal de warmtepomp alleen dan volstaan.

Bij de hybride oplossing wordt een warmtepomp gecombineerd met een ketel en wordt één of beide ingezet afhankelijk van de omstandigheden (buitentemperatuur, energiekost, …).

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De levensduur van een warmtepomp bedraagt gemiddeld zo’n vijftien à twintig jaar. Dat maakt dat je je investering zeker terugverdient.

Hoeveel plaats neemt een warmtepomp in?

De ruimte die een warmtepomp inneemt is afhankelijk van het type en het model. Onze Daikin-toestellen zijn over het algemeen erg compact. Om een voorbeeld te geven: de binnenunit van de Daikin Altherma 3 is 59,5 centimeter breed, 62,5 centimeter diep en 1,65 of 1,80 meter hoog. Het is belangrijk om al van in het begin rekening mee te houden met de afmetingen als je gaat bouwen of verbouwen.

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven