home
services
contact
menu

Zo hou je de warmte buiten tijdens een hittegolf

Tijdens een hittegolf lijkt er geen ontkomen aan de warmte. Zo veel mogelijk uit de zon blijven is de boodschap, maar ook binnen kan het weleens onaangenaam warm worden als het kwik stijgt. Deze maatregelen kan je nemen om je huis koel te houden tijdens een hittegolf.

augustus 10, 2020

Hittegolf

1. Hou de zon buiten

Regel 1 tijdens een hittegolf: hou de zon zoveel mogelijk buiten. Hou ramen en deuren gesloten en sluit ook eventuele rolluiken of gordijnen, anders creëren je ramen een serre-effect en zal het algauw ondraaglijk heet worden. Er bestaat wel zonwerend glas, waarbij de speciale coating er voor zorgt dat er wel licht maar geen warmte binnen komt.

2. Verluchten op het juiste moment

Na een lange, hete dag met gesloten ramen en deuren kan het alsnog drukkend aanvoelen binnenshuis. Het liefst van al wil je de ramen open gooien voor frisse lucht, maar wacht daar lang genoeg mee anders trek je alsnog warme lucht van buiten in je iets koelere woning. Het ideale moment om te verluchten is ’s morgens vroeg. De buitentemperaturen zijn dan op hun laagst en de stralingswarmte van gebouwen is minder intens – het ideale moment om verse lucht door je huis te laten circuleren dus.

3. Je woning afkoelen tijdens een hittegolf

De extreme hitte buiten houden en op het juiste moment verluchten zullen je comfort in huis iets verhogen, maar ook dan zal het stapsgewijs opwarmen binnen. Wat je echt wilt is je woning efficiënt afkoelen.

Een ventilator lijkt soelaas te bieden, maar die verplaats enkel de lucht en heeft geen echt koelend effect. Je kan ‘m over een bak met koud water laten blazen om de temperatuur toch iets te laten zakken. Zo krijg je een kleinschalig airco-effect, maar uiteindelijk zal het toch de echte airco zijn die het in huis weer aangenaam vertoeven maakt tijdens een hittegolf. Met een airco kan je immers de temperatuur heel gericht instellen en de luchtvochtigheid aanpakken, twee factoren die het binnenklimaat bepalen. De airco-systemen van tegenwoordig zuiveren vaak ook meteen de binnenlucht, wat je comfort in huis alleen maar ten goede komt.

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven