home
services
contact
menu

Hier moet je rekening mee houden als je een airco wilt kopen

De eerste hittedagen van de zomer zijn gepasseerd en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. En als het buiten zo heet is, warmt het ook binnen al snel op. De ramen openzettten lost dat niet meer op, een airco-installatie kan dat wel. We leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je een airco kiest.

juni 26, 2020

ururu-sarara-ventilatie daking

Een airco koop je niet snel-snel: je kan best al op voorhand stilstaan bij een aantal factoren die mee bepalen wat de beste airco voor jou is. Welke ruimtes wil je koelen en hoe groot zijn ze? Ook de isolatie van je woning speelt een rol, net als de oriëntatie ervan en het raamoppervlakte in de ruimtes die je wil koelen. Verder is het van belang hoe vaak je de airco wilt gebruiken: als dat maar af en toe is, is een mobiele of monoblock airco misschien voldoende. Als je voor langdurig en energiezuiniger comfort gaat is een split-aircosysteem of lucht-lucht-warmtepomp waarschijnlijk meer geschikt. Tenslotte is je budget een bepalende factor. Er zijn een aantal factoren die samen de prijs van je airco zullen bepalen, we lijsten de belangrijkste voor je op.

Deze factoren bepalen de prijs van je airco

Energiezuinigheid – Net als bij alle elektronische toestellen ga je voor aankoop na welk energielabel je airco draagt. Voor een basismodel is dat meestal A+, de meer geavanceerde systemen zijn energiezuiniger en hebben zelfs label A++ tot A+++. Je energiefactuur kan aardig dalen een betere airco te kiezen. Het toestel is dan misschien duurder bij aankoop, maar op de lange termijn ligt het rendement hoger zodat je bespaart op energiekosten.

Vermogen – Een lucht-lucht-warmtepomp of split-airco kan je ook gebruiken om te verwarmen. Een basismodel is voldoende om te temperatuur in huis optimaal te houden in het tussenseizoen. Maar als je de warmtepomp wil gebruiken als vervanger van je centrale verwarming heb je een toestel met meer vermogen nodig, dat krachtig genoeg is om koude buitentemperaturen te weerstaan.

Geluid – De meeste airco’s zijn tegenwoordig behoorlijk stil. Goedkopere – vaak de mobiele – airco’s maken nog een beetje geluid, maar meestal is dat niet onoverkomelijk. Als dat voor jou een vereiste is, zijn er natuurlijk apparaten met geluiddempende functie, voor bijvoorbeeld de slaapkamer.

Opties – Ook de opties bepalen mee de prijs van een airco. Er zijn heel wat opties voorhanden: je kan sommige airco’s bedienen met je smartphone, er zijn extra zuiveringsfeatures, energiebesparende standen, geluidsarme airco’s … Daarnaast zijn er aircosystemen met detectiesensoren die hun werking aanpassen als er bijvoorbeeld iemand in de kamer is.

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven