home
services
contact
menu

Wat is het beste voor mijn huis, ventilatiesysteem C of D?

Nu de winter voor de deur staat en de ramen weer vaker gesloten blijven moet je zorgen dat je woning goed verlucht blijft. Bovendien is een ventilatiesysteem bij nieuwbouwwoningen en bij grote energetische renovaties verplicht. Op zoek naar een gepast systeem om je woning te ventileren? Je hebt keuze tussen een ventilatiesysteem C of D. In dit artikel ontdek je meer over beide opties. 

oktober 16, 2019

De voor-en nadelen van ventilatiesysteem C


Bij ventilatiesysteem C verloopt de luchtaanvoer op natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via roosters in ramen of muren. De lucht die binnenkomt wordt echter niet gefilterd en ook niet op temperatuur gebracht. Koude/warme lucht kan onverwarmd de woning binnen en zal je indien nodig moeten verwarmen/verkoelen.

Dit systeem maakt gebruik van slechts één ventilator voor de luchtafvoer, waardoor het weinig verbruikt. Ventilatiesysteem C is dus de ideale keuze als je geen al te grote investering wil doen.

De voor-en nadelen van ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, is een geautomatiseerd systeem. De totaalprijs hangt af van verschillende factoren maar ligt in ieder geval hoger dan bij systeem C. Daar krijg je natuurlijk wel wat voor terug: De aangevoerde lucht wordt continu gezuiverd, waardoor je altijd kan rekenen op de ideale luchtkwaliteit.

Nog een voordeel van ventilatiesysteem D is dat je de koude (of hitte) buiten houdt doordat er geen raamroosters nodig zijn. En de warme lucht kan zelfs worden gerecupereerd: de warmte wordt namelijk gebruikt om de koude lucht die aangevoerd wordt op te warmen. Je verbruik ligt bij dit systeem hoger omdat er twee ventilators nodig zijn voor de luchtaf- en aanvoer. Maar: je verliest zo een minimum aan energie en moet je leefruimte niet extra verwarmen/verkoelen.

Onderhoud van ventilatiesysteem C en D

Beide systemen vereisen onderhoud. Bij ventilatiesysteem C zal je bijvoorbeeld de toevoerroosters, de ventilator, het buizennet en de ventielen moeten reinigen. Sommige onderhoudswerken zijn zelf uit te voeren, bijvoorbeeld het reinigen van de roosters en de ventielen. Voor een schoonmaakbeurt van de ventilator en de ventilatiekanalen schakel je toch beter een vakman in.

Ventilatiesysteem D vereist net iets meer onderhoud. De filters moeten om het halfjaar gereinigd worden en na een jaar zijn ze telkens aan vervanging toe. De leidingen van de ventilatie worden ook best elke drie tot vijf jaar gereinigd.

Voor de plaatsing – en eventueel het onderhoud – van een ventilatiesysteem doe je best een beroep op een vakman. Heb je interesse, vragen of wens je een vrijblijvende offerte? Frank of Nils helpen je graag verder!

Deel met vrienden

contact-persoon

Ontvang je graag meer
info over dit onderwerp?

Stel je vraag via dit formulier, wij zorgen voor een gepast antwoord.

Andere artikels

Airco in de slaapkamer, waar let je het best op?
Nu de zomer in het land is, vormt airco in de slaapkamer geen overbodige luxe. Wat is er fijner dan slapen in een lekker frisse…
Welke airco voor mijn woning?
Tegenwoordig vormt een aircotoestel geen overbodige luxe meer. Wij geven je graag enkele tips zodat je een weloverwogen keuze kan maken. Binnen de aircotoestellen zijn…
3 tips om je energieverbruik thuis onder controle te houden
Het afgelopen jaar deden we met z’n allen veel vaker aan telewerk en uit ook de kinderen vertoeven meer thuis. Maar dat is geen reden…
Scroll naar boven