Selecteer een pagina

Energiezuinig wonen is nog nooit zo belangrijk geweest. Zo moeten alle nieuwbouwwoningen tegen 2021 bijna klimaatneutraal zijn, maar ook renovaties van bestaande gebouwen moeten aan een aantal eisen voor de energieprestatie en het binnenklimaat voldoen. De energiezuinige warmtepomp is een essentieel element om deze EPB-eisen te realiseren, ook bij renovatieprojecten. We leggen je uit wat de mogelijkheden zijn, afhankelijk van je renovatieproject.

De aard van de werken bepaalt de EPB-eisen waar je renovatieproject aan moet voldoen. Daarin onderscheidt de overheid gewone renovaties en ingrijpende energetische renovaties of IER.

Ingrijpende energetische renovaties

Als je tenminste 75% van de buitenmuren isoleert en je technische installaties volledig vervangt spreken we van een ingrijpende energetische renovatie. De EPB-eisen voor dit soort zijn behoorlijk streng, zoals je in detail kan lezen op de website van de Vlaamse overheid  Zo moet het E-peil, dat de energieprestatie van je woning meet, 90 of lager bedragen en moet je een bepaald minimum aan hernieuwbare energie invoeren. Een warmtepomp zal deze twee meteen positief beïnvloeden: ze helpt het E-peil te verlagen en neemt het aandeel aan hernieuwbare energie voor haar rekening.

Voor een IER zijn water-water- en grond-water-warmtepompen de beste types, idealiter in combinatie met vloerverwarming. Deze warmtepompen onttrekken warmte uit het grondwater of de grond, twee bijzonder stabiele energiebronnen. Voor de installatie moet je wel rekenen op vrij grote werken (boren etc) én je woning moet grondig geïsoleerd zijn. 

Een warmtepomp: ook een goede keuze bij gewone renovaties

Als je renovatie minder ingrijpend is dan een IER, zijn de EPB-eisen minder streng, maar ook in dit geval is een warmtepomp een goede investering die je woning meteen heel wat energiezuiniger maakt. Voor dit soort renovaties is een lucht-lucht- of lucht-water-warmtepomp de meest aangewezen keuze. De energie wordt uit de lucht gehaald, wat de installatie een stuk eenvoudiger maakt dan bij een water-water- of een grond-water-warmtepomp. Dat maakt de installatie ook een stuk goedkoper, terwijl je wél meteen veel energiezuiniger zal wonen. Lucht-water-warmtepompen kun je overigens goed combineren met vloerverwarming. Een lucht-lucht-warmtepomp kan je dan weer gebruiken als airco.

 

Ga je je woning renoveren en wil je graag een warmtepomp laten installeren? Wij adviseren je persoonlijk over de beste optie voor jouw woning!