Selecteer een pagina

De eerste hittedagen van de zomer zijn gepasseerd en er zullen er ongetwijfeld nog veel volgen. En als het buiten zo heet is, warmt het ook binnen al snel op. De ramen openzettten lost dat niet meer op, een airco-installatie kan dat wel. We leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je een airco kiest.

Een airco koop je niet snel-snel: je kan best al op voorhand stilstaan bij een aantal factoren die mee bepalen wat de beste airco voor jou is. Welke ruimtes wil je koelen en hoe groot zijn ze? Ook de isolatie van je woning speelt een rol, net als de oriëntatie ervan en het raamoppervlakte in de ruimtes die je wil koelen. Verder is het van belang hoe vaak je de airco wilt gebruiken: als dat maar af en toe is, is een mobiele of monoblock airco misschien voldoende. Als je voor langdurig en energiezuiniger comfort gaat is een split-aircosysteem of lucht-lucht-warmtepomp waarschijnlijk meer geschikt. Tenslotte is je budget een bepalende factor. Er zijn een aantal factoren die samen de prijs van je airco zullen bepalen, we lijsten de belangrijkste voor je op.


Deze factoren bepalen de prijs van je airco

Energiezuinigheid – Net als bij alle elektronische toestellen ga je voor aankoop na welk energielabel je airco draagt. Voor een basismodel is dat meestal A+, de meer geavanceerde systemen zijn energiezuiniger en hebben zelfs label A++ tot A+++. Je energiefactuur kan aardig dalen een betere airco te kiezen. Het toestel is dan misschien duurder bij aankoop, maar op de lange termijn ligt het rendement hoger zodat je bespaart op energiekosten.

Vermogen – Een lucht-lucht-warmtepomp of split-airco kan je ook gebruiken om te verwarmen. Een basismodel is voldoende om te temperatuur in huis optimaal te houden in het tussenseizoen. Maar als je de warmtepomp wil gebruiken als vervanger van je centrale verwarming heb je een toestel met meer vermogen nodig, dat krachtig genoeg is om koude buitentemperaturen te weerstaan.

Geluid – De meeste airco’s zijn tegenwoordig behoorlijk stil. Goedkopere – vaak de mobiele – airco’s maken nog een beetje geluid, maar meestal is dat niet onoverkomelijk. Als dat voor jou een vereiste is, zijn er natuurlijk apparaten met geluiddempende functie, voor bijvoorbeeld de slaapkamer.  

Opties – Ook de opties bepalen mee de prijs van een airco. Er zijn heel wat opties voorhanden: je kan sommige airco’s bedienen met je smartphone, er zijn extra zuiveringsfeatures, energiebesparende standen, geluidsarme airco’s … Daarnaast zijn er aircosystemen met detectiesensoren die hun werking aanpassen als er bijvoorbeeld iemand in de kamer is.

 

Om de beste airco te kopen voor jouw situatie, kan je best verschillende systemen vergelijken of raad vragen aan een professional. Aarzel niet om ons te contacteren!