Selecteer een pagina

Dankzij deze vijf tips bespaar je heel wat euro’s op je energiefactuur  

Een gemiddeld gezin zal dit jaar 31 euro minder betalen voor elektriciteit, door het lagere distributietarief. Dat is goed nieuws, maar het kan altijd nog beter – of goedkoper in dit geval. Hier zijn vijf dingen die je zelf kan doen om je energiefactuur te doen dalen.


1. Kies voor een warmtepomp in plaats van elektrische verwarming

In tegenstelling tot een elektrische verwarmingsinstallatie gebruikt een warmtepomp slechts een verwaarloosbare hoeveelheid elektriciteit. Logisch dus, om voor dit type van zuinige verwarmingsinstallatie te kiezen. Toch wordt de klassieke elektrische verwarming in heel wat huishoudens niet in vraag gesteld. Je kan nochtans heel wat energie en geld besparen met een warmtepomp – en al helemaal als je je pomp aan je zonnepanelen koppelt.

2. Een slimme thermostaat doet het werk voor jou

Geld besparen op verwarming doe je door ze een graadje koeler te zetten en een trui aan te trekken. Maar er zijn nog oplossingen, zoals een slimme thermostaat. Je bespaart er energie mee, alleen al omdat de verwarming nooit meer aan blijft staan wanneer jij niet thuis bent. Gebeurt dat toch, dan kan je ze vanop afstand uitschakelen. Verder kan je met dit toestelletje programmeren wanneer de verwarming doorheen de dag moet aanspringen, en wanneer ze weer uit mag. Tenslotte krijg je hier meer inzicht in je verbruik door, waardoor je op termijn nog gerichter kan besparen.


3. De diepvriezer zuiniger maken

Een diepvriezer is zeker niet het meest energiezuinige toestel, maar wist je dat hij heel hard moet werken om de lucht in halflege vriesvakker te koelen? Als je vriezer niet volledig vol zit, kan je de lege ruimte opvullen met stukken piepschuim, waardoor je toestel het kalmer aan kan doen.

 

4. Vervang de grootverbruikers

De huishoudapparaten van tegenwoordig zijn stukken energiezuiniger, dat merk je aan energielabels als A+++. Daarom is het aan te raden om toestellen als een vaatwasmachine, wasmachine, droogkast, koelkast en diepvriezer die ouder dan vijftien jaar zijn, te vervangen. Het zijn precies die toestellen die het meeste energie verspillen: samen zijn ze goed voor zowat de helft van je elektriciteitsverbruik.

 

5. Sluimerstand is toch niet zo slim

Apparaten zoals een computer of televisie die op stand-by blijven staan, verbruiken zelfs dan nog tien procent energie. Dat lijkt weinig, maar het is alsnog weggegooid geld. Als de stekker uit het stopcontact trekken je te veel moeite is, zijn er verdeelstekkers met een aan- en uitknop en ook apps waarmee je je toestellen vanop een afstand kan controleren.

Wens je graag extra advies of zoek je een airco installateur? Neem dan meteen telefonisch contact met ons op Frank 0473 17 76 43 / Nils 0492 17 32 98. Of vul ons formulier in voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Neem contact op →