Selecteer een pagina

Ook in ons Belgenland krijgen we steeds vaker te maken met hittegolven en dan kan een airco in huis voor de nodige verfrissing zorgen. Wist je dat een airco ook voor verwarming kan zorgen in de winter? Maar wanneer en hoe vaak laat je je airco onderhouden? Enkele zaken waar je op kan letten!

  1. Het type toestel bepaalt het onderhoud

Beschikt je airco over meer dan 3 kg koelmiddel? Dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Heb je een kleiner model met minder dan die 3 kg? Dan dien je wettelijk gezien geen jaarlijks onderhoud te laten doen, maar het is zeker verstandig je toestel af en toe te laten nakijken om grote problemen voor te zijn.

  1. Je toestel maakt meer lawaai dan gewoonlijk

Merk je dat je voorheen vrij stille airco meer lawaai produceert? Dan laat je het het best eens nakijken. Het lawaai kan te wijten zijn aan verstopte filters of er kan iets stuk zijn binnenin je toestel.

  1. Je toestel verspreidt een ongebruikelijk geurtje

Het is erg belangrijk om je airco regelmatig schoon te maken binnenin. Zo geef je schimmels, stof en bacteriën minder kans want die kunnen voor ongezonde, vies ruikende lucht zorgen. Neem zeker de filter grondig onder handen en reinig alle interne én externe onderdelen. Laat ze nadien goed drogen vooraleer je je airco terug inschakelt.

  1. Je energiefactuur bedraagt veel meer dan normaal

Gebruik je je airco regelmatig en merk je ineens ongewoon hogere energiefacturen? Laat dan zeker je toestel nakijken want dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een te laag niveau van de koelvloeistof.

  1. Je airco koelt minder goed en/of doet er langer over dan gewoonlijk

Werkt het apparaat plots minder efficiënt en verkrijg je niet de gewenste frisse temperatuur? Controleer dan zeker of alle ramen en deuren goed gesloten zijn om uit te sluiten dat er nog ergens warme lucht kan binnenglippen. Is het probleem nog niet verholpen? Dan kan er een probleem zijn met bijvoorbeeld de koelvloeistof, de filters of de waterafvoer.

Wij adviseren je graag bij het onderhoud van jouw aircotoestel, contacteer ons!